Истражување на апликација за ласерско чистење технологија на метална површина

1. Ласерското чистење не само што ја отстранува нечистотијата, туку и ја подобрува отпорноста на корозија

Ласерското чистење може да ги надмине недостатоците на традиционалната технологија за чистење, како што се одзема време, трудоинтензивно, загадување на животната средина, итн., И игра важна улога во отстранувањето на нечистотиите на металната површина. Покрај тоа, параметрите за ласерско чистење можат дополнително да се контролираат така што површината на металот што се чисти хемиски реагира и формира заштитен слој со дебелина од неколку микрони за да се спречи понатамошна корозија на металот. Деконтаминацијата со употреба на технологија за ласерско чистење може да направи отпорност на корозија на металните уреди да се зголеми 3 до 4 пати.

2. Изборот на ласерски тип и бранова должина има значајно влијание врз ефектот на чистење

As shown in the figure, the absorption coefficients of various metals change with wavelength. At λ=916nm-1200nm, most metals have higher absorption coefficients in this band, and organic matter has relatively strong laser absorption in this band. Because of this, in terms of absorption rate, combining the comparative advantages of various aspects, fiber lasers have demonstrated unique advantages in all aspects. The organic pollution layer absorbs the laser strongly, and the temperature of the organic pollution layer quickly rises to the evaporation point to vaporize, thereby achieving the purpose of removing the pollution layer without damaging the substrate. Then determine the energy threshold of laser cleaning, the energy threshold of laser cleaning will determine the effect of laser cleaning. Selecting the appropriate laser cleaning energy threshold requires comprehensive consideration of the material's performance, microstructure, morphological defects, and the effects of laser wavelength and pulse width.

Апликација-Истражување-на-ласерско-чистење-технологија-од-метал-површина

3. Соодветен агол на инциденца со ласер го прави ефектот на чистење поефикасен

Кога ласерот е инцидент под одреден закосен агол, ласерот директно зрачи под залепените честички, што резултира во поголем термоеластичен стрес. Во споредба со нормалната инциденца, загадувачите полесно се отстрануваат. Покрај тоа, студијата откри дека со зголемувањето на аголот на навалување, областа на ласерското зрачење е поширока. Кога аголот на навалување е 20 степени, површината на подрачјето што треба да се исчисти е околу 10 пати поголема од нормалната инциденца, што ефикасно ја подобрува ефикасноста на ласерското чистење.

4. Правилната количина на дефокусирање го подобрува ефектот на ласерско чистење

Механизмот за чистење ќе биде различен за различни количини на дефокусирање. Чистењето е механизам на експлозивно пукање на површинскиот материјал кога е дефокусиран и кога количината на дефокусирање станува голема, отстранувањето на слојот на бојата се менува од фрагментација во испарување.

За да се оптимизира ефектот на ласерско чистење на металните површини, неопходно е сеопфатно да се земат предвид методот на ласерско чистење, моделот за чистење, типот на ласер, ласерската бранова должина, густината на енергијата, моќноста, фреквенцијата на пулсот, времето на пулсот и аголот на инцидент на ласер. Пулсираниот ласер може ефикасно да ја исчисти корозијата на површината на јаглероден челик. Кога брановата должина е 1064nm, ласерската моќност е 500W, фреквенцијата на пулсот е 10kHz, ширината на пулсот е 120ns, брзината на чистење е 60 mm / s, а стапката на скутот е 5%. Ефектот на корозија е најдобар, а присуството на кислород не се наоѓа во ласерското чистење на 'рѓосаната површина, микро области, линии и точки. Само систематско проучување на параметрите на процесите може да формира ефикасен систем за ласерско чистење.


Време на објавување: јуни-28-2020 година
robot
robot
robot
robot
robot
robot